Oblíbená v Česku téměř neznámá jinde v Evropě
Rebarbora je u nás běžnou součástí jídelníčku, objevuje se hlavně v koláčích a dezertech. V jiných evropských zemích se ale prakticky nekonzumuje – a to možná z dobrého důvodu. I když ji mnoho lidí považuje za ovoce, ve skutečnosti jde o zeleninu. A právě její častá konzumace může být v určitých případech nebezpečná.
Rebarbora není jen kyselá dobrota
Zatímco v minulosti sloužila rebarbora především jako léčivá rostlina – například v tradiční čínské medicíně – dnes ji známe hlavně díky jejím výrazně kyselým červeným stonkům. Ty se nejčastěji zpracovávají s cukrem a používají do sladkých jídel. Málokdo ale tuší, že tato rostlina s sebou nese i zdravotní rizika.
Přínosy rebarbory existují ale mají svá „ale“
Rebarbora obsahuje látky, které podle lidových tradic pomáhají například při zažívacích potížích, menstruačních bolestech, problémech s trávením, či dokonce při menopauze. Využívala se také k léčbě oparů nebo jako přírodní prostředek proti otokům. Ačkoliv pro tyto účinky neexistuje dostatek vědeckých důkazů, mnoho lidí na její léčivé vlastnosti nedá dopustit.
Problém pro ledviny jménem kyselina šťavelová
Největší nebezpečí spočívá v obsahu kyseliny šťavelové, která je v rebarboře přirozeně přítomná. Tato kyselina se mimo jiné používá při bělení dřeva nebo textilu, a při vyšším příjmu v lidském těle může vést k tvorbě ledvinových kamenů. Právě z toho důvodu by se lidé s citlivými nebo nemocnými ledvinami měli rebarboře raději vyhnout.
Pokud jste někdy měli problémy s ledvinami, měli byste být při konzumaci rebarbory velmi opatrní.
S mírou neškodí ale pozor na množství
Při občasné a rozumné konzumaci rebarbora většinou žádné potíže nezpůsobí. Ale jako u všeho – záleží na množství a individuální citlivosti. Pokud máte zdravé ledviny a jíte rebarboru jen občas, nemusíte se bát. Pokud ale máte sklony k tvorbě ledvinových kamenů nebo jiné problémy s močovým ústrojím, raději si místo rebarborového koláče dejte něco jiného.
Zdroj: Healthline.com